Megújuló energiát mindenkinek!

Megújulók

Fejlődés

2017. június 12. - Paks2

A megújulók ára az elmúlt harminc évben látványosan csökkent. Éves átlagban a szélturbina 5%-kal, a napelemek ára 4%-kal csökkent. A 4-5%-kal való éves csökkenés csak egy várható érték. A valódi fejlődés lehet ennél lassabb vagy gyorsabb, de a trend változása nem várható.

"Solar PV Module Prices Have Fallen 80% Since 2008, Wind Turbines 29%"
https://cleantechnica.com/2013/05/06/solar-pv-module-prices-have-fallen-80-since-2008-wind-turbines-29/

lcoe-wind-power.jpg

price-of-solar-drop-2008-80-percent.jpg

A mérnökök gyakran kritizálják a fenti ábrákat, hogy az egyenes irányú fejlődés miatt negatívba fog menni az ár. Felhívom a figyelmüket a logaritmikus skálára.

A fejlődés rövidtávon nem monoton, pl. 2002-2008 között a szélturbina árakban éppen hogy növekedés volt tapasztalható, míg az utóbbi 7 évben látványos 66% ill. 85% rekord csökkentés volt a szélturbina és napelem árakban.

wind-price-increase.png

http://www.cesa.org/assets/Uploads/Wiser-2013-RPS-Summit-Presentation.pdf

7year-solar-wind-drop.png

https://cleantechnica.com/2016/12/25/cost-of-solar-power-vs-cost-of-wind-power-coal-nuclear-natural-gas/

Megkérdeztek 163 szakértőt a szélenergia árának jövőbeli változásáról. 2030-ra 24-30%-os csökkenést jósoltak:

experts-wind.png

A kék vonal mutatja az átlagos, a fekete a pesszimista, a piros az optimista becslést.
https://arstechnica.com/science/2016/11/experts-forecast-giant-11mw-offshore-wind-turbines-by-2030/

A várható költségcsökkentés összetevői:

price-drop-contribution.png

Zöld: installálás, narancs: működtetés, szüreke: kapacitás, sárga: élettartam, kék: finanszírozás.
http://www.renewableenergyworld.com/articles/2016/10/cost-reductions-for-offshore-wind-signs-of-progress-expectations-for-more.html

Az új telepítésű szélerőművek kihasználtsága is egyre nagyobb, 2000 óta évi átlag 1%-kal nő. 2014-ben az USA-ban 40% körül volt.

wind-capacity-factor-rising.png

http://rameznaam.com/2015/08/30/how-steady-can-the-wind-blow/

Gyakori kritika, hogy a megújulók ára elérte a létező minimumot, a tudomány és technika fejlődése tovább nem lesz rájuk hatással. Azonkívül, hogy ez az állítás értelmetlen, a valóság megcáfolja. Az ecoROTR 3% teljesítménynövekedést eredményez.
https://phys.org/news/2015-06-ge-unveils-experimental-ecorotr-turbine.html

ecortr.jpg

A sebességváltó rendszer nélküli állandó mágnesű szélturbina növeli a hatásfokot, és csökkenti a karbantartási igényt, ami főleg a hatékonyabb tengeri szélfarmoknál magas. "GE Power Conversion’s direct drive system has no mechanical gearbox coupled to the generator. This increases reliability and the turbine’s availability, while the elimination of the gearbox allows for higher efficiencies. The high reliability also leads to increased production time and fewer maintenance house calls, ultimately driving down the cost of wind energy."
https://cleantechnica.com/2015/04/15/zero-gearbox-adds-massive-new-offshore-wind-turbine-opportunities/

largest-offshore-wind-turbine-generator.jpg

Gyakori kritika, hogy a megújulók ára megközelítette a létező minimumot, néhány százalékos javulás elképzelhető, de a tudomány és technika fejlődése tovább nem lesz rájuk érdemi hatással. Azonkívül, hogy ez az állítás értelmetlen, a valóság megcáfolja. "A mostaniaknál harmincszor olcsóbb napelemet dobhatnak piacra. Igazi forradalom jöhet: milliméternél vékonyabb rétegre nyomtatják a napelemet."
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-mostaniaknal-harmincszor-olcsobb-napelemet-dobhatnak-piacra/

napelem-nyomtatott.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megujulok.blog.hu/api/trackback/id/tr7512586545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2017.06.16. 13:11:07

Kíváncsi volnék, hogy az a kétszeres logaritmikus skálára felhúzott egyenes helyett egy másod-, harmad-, negyedfokú polinom mit mutatna.

Szeretném látni.
süti beállítások módosítása