Megújuló energiát mindenkinek!

Megújulók

Mi az olcsóbb?

2017. június 12. - Paks2

Paks I. 2037-ben leáll.

Atom: 5500 USD/kW
Szél: 2400 USD/kW

Atomenergia - Paks II. tervezett költsége 12 milliárd Euró, teljesítménye 2,4 GW, ezzel a világ legdrágább atomerőművei közé tartozik 5500 USD/kW telepítési költséggel.

hitachi.jpg

A szokásos költségtúllépés miatt - a világon még nem épült atomerőmű a tervezett költségkereten belül - a várható ár ennek legalább a duplája lesz. Ehhez még hozzá kell adni a fenti árban nem szereplő beruházások költségét, a hűtőtornyokat, az elektromos hálózat bővítését, stb. Még egy kapavágás nem volt, de "Eddig 100 millió eurót költöttünk el Paks II. előkészítésére."
http://24.hu/belfold/2017/04/20/paks-ii-100-millio-eurot-koltottunk-el-csak-az-elokeszitesere/

Az atomerőmű veszélyes üzem, időnként történnek balesetek. Az éves biztosítási díj a biztosított érték 1%-a szokott lenni. Egy 12 milliárd Eurós üzem biztosítási díja 60 évre 7,2 milliárd Euró. Ezt a költséget sem szokták emlegetni. Ha nem kötünk rá biztosítást, akkor az esetleges baleset következményeit magunknak kell viselnünk, beleértve a kárelhárítás tetemes költségét is, ami az erőmű árának sokszorosa is lehet.

Gyakran emlegetik, hogy a szerződés "fix áras" - akármit jelentsen is ez. A hazugság nyilvánvaló, mert azzal leplezik, hogy minden információt 30 évre titkosítottak. 2017. április 27-én Lázár a titkosítás részleges feloldását ígérte, de a lényeges információkat továbbra se tudhatjuk meg."Nem lesz teljes titokfeloldás, csak azok az információk kerülnek nyilvánosságra, amelyek nem befolyásolják az atomerőmű megvalósítását."
https://haszon.hu/friss-hirek/106447-reszben-feloldjak-a-paksi-titkositast.html

A paksi bővítés nem csak a két reaktor megépítését vonja maga után. Ehhez az árhoz hozzá kell számítani az áramhálózati rendszer fejlesztését, hűtőtornyokat, stb. Holoda Attila, a Fidesz-kabinet volt energiaügyi helyettes államtitkára szerint "a végösszeg inkább 5-6 ezer milliárd forint körül lehet, az összes szükséges fejlesztést figyelembe véve."
http://index.hu/gazdasag/2014/01/14/paks/

Ha rögzített ár szerepelne is a szerződésben, az se segítene sokat. Ha pl. a beruházás felénél az orosz fél azzal fenyegetőzik, hogy nem fejezi be, olyan erős alkupozícióban lesz, hogy akármilyen szerződésmódosítást ki tud erőszakolni. Ne feledjük, az orosz kölcsönt akkor is vissza kell fizetni, ha az atomerőmű nem épült fel. (Emlékezzünk a 4-es metró ügyére, amikor a beruházás megakadásakor a fővárostól jóval több kötbért kaptak az építtetők, mint a főváros az építtetőktől, így érdekükben állt ennek az állapotnak a fenntartása.)

Paks I. - ha az építés és leszerelés költségét nem számítjuk - 30 Euró/MWh áron állítja elő az áramot. Ugyanez az érték Paks II. esetén 45 Euró/MWh.

Import - Az európai áramár 40 Euró/MWh, és csökkenő tendenciát mutat. 

http://www.energybrokers.co.uk/electricity/historic-price-data-graph.htm

electricity-prices.png

Megújulók - A megújulók ára az elmúlt harminc évben látványosan csökkent. Éves átlagban a szélturbina 5%-kal, a napelemek ára 4%-kal csökkent.

Egy szélerőmű installálási költsége 1600 USD/kW. Paks I. - ha nem hosszabbítják meg újabb 10-20 évre - 2037-ig fog termelni. Ha várható, hogy marad az évi 5%-os árcsökkenés, akkor 20 év múlva a költség 600 USD/kW lesz. (0,95^20=0,358; 64%-os csökkenés)

Egy atomerőmű közel 95%-on termel, egy szélerőmű közel 25%-on, ezért az összehasonlításhoz szorozzuk meg a szélerőmű bekerülési költségét 4-gyel. Így kapunk 2400 USD/kW installálási költséget, ami az atomerőmű árának a töredéke.

Egy szélerőmű működési költsége 10 Euró/MWh alatt van.
https://www.wind-energy-the-facts.org/operation-and-maintenance-costs-of-wind-generated-power.html
A működési költség idővel csökken, az építési költséggel párhuzamosan.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megujulok.blog.hu/api/trackback/id/tr2312586473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása