Megújuló energiát mindenkinek!

Megújulók

Tévhitek

2017. június 20. - Paks2

1. Szükségünk van energiabiztonságra? Nincs. Energiabiztonságon azt szokták érteni, hogy legyen Magyarország önellátó. Ez nyilvánvaló képtelenség. Legyen akkor villamosáram termelésben önellátó. Ez már elméletileg megvalósítható lenne, ha a szükséges energiahordozókat importáljuk, erőműveket felépítjük. Viszont ez lehetetlenül drága lenne.

a. Atomerőművel megoldható lenne, de lehetetlenül drága lenne 3 db Paks II. (3*2,4 GW) erőmű felépítése a csúcsterhelés (6,7 W) kielégítésére. Egy Paks II. felépítése is veszteséges vállalkozás, kettő vagy három építése hatványozottan az lenne.

b. Fosszilis erőművekkel megoldható lenne, de rengeteg károsanyag és széndioxid kibocsátással járna. Ezek elfoghatók, és a földbe sajtolhatók lennének, de ez megint csak rendkívül megdrágítaná a termelést.

 carbon-power-plant.jpg

2. Az atomerőmű megbízhatóan termel? Nem. Egy atomerőmű éjjel-nappal, télen-nyáron ugyanazt a teljesítményt adja, ami hektikusan eltér a mindenkori igénytől.

3. Szükség van zsinóráram termelésre? Nincs. A zsinóráram azt jelenti, hogy az ipari fogyasztó ingadozás nélkül, folyamatosan igénybe vesz adott mennyiségű áramot, és ezt a rendes áramárnál lényegesen olcsóbban kapja. A szolgáltató így megszabadul az atomerőművel éjszaka feleslegesen megtermelt áramtól, és nappal fosszilis erőművel olcsón termeli. Nincs indoka annak, hogy olcsó árral ösztönözzük az áramfelhasználást. Csak annyi áramot fogyasszon egy lakossági, ipari vagy állami fogyasztó, amire feltétlenül szüksége van, és az előállítás költségét fizesse meg. Ha egy üzemnek olyan speciális igénye van, hogy éjjel-nappal ugyanazt az áramot kapja, semmi probléma, megkaphatja ugyanazon az áron, mint minden más fogyasztó.Ha nem kapja olcsóbban elmegy máshova? Európának az egységes piacon belül egységes energiastratégiája kell legyen, hasonló áramárakra kell törekedni mindenhol. Azt viszont, ha a megújulókkal bőséges időszakban termelt áramot hasznosan fel tudja használni egy üzem, olcsó árral kell jutalmazni.

4. Az atomerőmű tiszta áramot termel, nulla széndioxid kibocsátással? Nem.

a. Az atomerőmű hulladékának végső elhelyezése nem megoldott. A 240000 évig sugárzó anyagot jelenleg költséges őrizni. Várható, hogy száz éven belül találunk olcsó, végleges elhelyezést, de erre garancia nincs.

b. Az atomerőmű építése, gyártása ugyanúgy széndioxid kibocsátással jár, mint egy szélturbina vagy napelem készítése. (Hasonlóan a működtetése, leszerelése is.) Ez azonban a teljes termelt áramhoz viszonyítva nem túl jelentős, és egyébként is elkerülhetetlen.

c. Egy atomerőmű mellé kiegészítő fosszilis erőművek kellenek, Magyarország esetében Paks II. mellé még egyszer annyi fosszilis erőmű kell, ha átlagban önellátók akarunk lenni (nulla nettó import), és kétszer annyi, ha abszolút értelemben önellátók akarunk lenni (nulla bruttó import).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megujulok.blog.hu/api/trackback/id/tr6312609381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása