Megújuló energiát mindenkinek!

Megújulók

Alaperőmű, zsinóráram, energiabiztonság és más marhaságok

2017. június 12. - Paks2

Alaperőműre, zsinóráramra nincs szükség, ezek a fogalmak kipusztulnak. Van az országnak minden nap egy változó áramigénye. Ennek van ugyan egy minimum és maximum értéke, ami napról-napra, és évszakonként is változik, de nincs értelme különleges, kitüntetett értékeknek tekinteni őket. 

aram-import.jpg

A megújuló áramtermelés mellé gyorsan indítható és leállítható gázerőművek kellenek, nem alaperőművek. Egy alaperőmű és a megújulók sokszor egymás ellen dolgoznak, egymás hatékonyságát rontják.

Az atomerőművek (alaperőművek) és a megújulók közös tulajdonsága, hogy az áramtermelés nem igazodik az igényekhez. Egy atomerőmű termelése és az igények közötti eltérés erősen változik, semmilyen előny nem származik abból, hogy az atomerőmű termelése állandó. Hajnalban túltermelés van, amit csak nyomott áron, "éjszakai áram" címkével lehet értékesíteni, máskor meg a termelés messze nem fedi a teljes igényt.

Magyarország energiabiztonságán azt értik, hogy legyen az ország energiatermelésből önellátó. Ilyen energiabiztonság sose volt, és nem is kell. Három darab Paks II. erőmű (3 x 2,4 GW) kellene az ország csúcsfogyasztásának (6,7 GW) kielégítésére. De erre semmi szükség. 2016-ban az ország villamosenergia igényének 38%-át fedeztük importtal. (Ez volt a nettó import.) Ha az energiabiztonság fontos tényező lenne, akkor a fentiek alapján Paks II. megépítésével együtt kétszer annyi kapacitású fosszilis (szén-, gáz-) erőművet is kellene építeni.

"[2016.12.07-én] a rendszerterhelés mértéke többször is túllépte a 6700 megawattórát"
https://www.vg.hu/vallalatok/energia/abszolut-aramfelhasznalasi-rekordot-dontott-meg-magyarorszag-478882/

Magyarország áramigénye az európai árampiacnak töredéke. Más országok - még tranzitköltséggel és haszonnal növelve is - olcsóbban állítják elő, és boldogan eladják nekünk. Nincs különösebb értelme drága önellátásra berendezkedni. Amerika szövetségi államai se önellátók energiatermelésben.

Az import aránya az európai országokban.
https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=21732

import.png

 Az elmúlt 70 év történelméből megtanultuk, hogy Oroszország terjeszkedő nagyhatalmi politikája nagy veszélyt jelent a vélt érdekszférájába eső kisebb országoknak. (A jelcini intermezzótól eltekintve a putyini politika a brezsnyevi politika töretlen folytatása.) Paks II. karbantartása, fejlesztése, hibaelhárítása során az oroszok jóindulatára vagyunk utalva, ami messze nem adott. És akkor az orosz fűtőelemekről nem is beszéltünk.(Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok jöttek az oroszoktól, hogy idegen fűtőelemeket lehet-e Paks II.-ben használni. A Westinghouse bedőlésével a kérdés akadémikussá vált.)

Ha nem atomenergiából, akkor megújulókból legyen Magyarország önellátó? Fedjük le az országot napelemekkel? Ültessük tele az országot szélkerekekkel? Ez értelmetlen, és túl költséges is lenne.Kell valamennyi megújulót telepíteni, hogy gazdaságosan kiváltsuk az import egy részét, és kell fosszilis erőműveket is tartalékban tartani előre nem látható esetekre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://megujulok.blog.hu/api/trackback/id/tr8712586587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2017.06.15. 18:37:53

mondom az arakat

PAKS 12
szeneromuvek 25 - 30
gazturbina 55

nem mondom, hogy elkepzelhetetlen, be kell tolni egy 100%os gazturbinas halozatot, oszt amikor van szel meg napocska, akkor leallitgatni

mondjuk a gazturbina mukodtetesi koltsegeivel nem vagyok tisztaban, hogy az ha orrverzesig megy akkor milyen problemaja van

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.06.16. 13:02:47

@Arcade Macho:

Paks I.: 36 Euró/MWh áron termel. Az építés költségét nem számoltam bele. A rá felvett hitel még nincs kifizetve, az államadósságban cipeljük.

Paks II.: 65 Euró/MWh a miniszterelnökségi hivatal szerint, ezt elfogadta az Európai Bizottság. Egyébként nyilvánvaló hazugság, inkább a duplája lesz.

Szénerőművek: 54-130 Euró/MWh
Itt találsz táblázatot a megujulok.blog.hu/2017/06/11/megujulok_488

Gázerőművek: 43-70 Euró/MWh

Az Európai Bizottság 20-30 év távlatában 22 Euró/MWh európai áramdíjjal számol, amit Paks II. túltermelése 75 eurocenttel szorít le.

blah blah 2017.10.21. 17:11:20

Aha, szóval a zsinóráram nem kell, csak valami ami ezt jelenti, de nem annak hívjuk és gázturbinákkal érjük el :).

A gázzal kapcsolatban egyébként nem merül fel az orosz függés? Nabucco megépült már? Gáz honnan lesz bele? Abból a szíriából, amit kéthetente gyújtanak fel?
Arról már nem is beszélve, hogy tök jól megoldottátok a fosszilis energiák kivezetését egy fosszilis energiahordozóval :D...
Meg lítium aksik :D.
Hű de zöldek vagyunk :DD.

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.10.23. 07:46:13

@blah blah: "A gázzal kapcsolatban egyébként nem merül fel az orosz függés?"

Lehet csökkenteni. Kyrk szigeten pl. épül egy LNG terminál. A katari gáz az USA helyett új piacokat keres.

A kommented többi része értelmetlen, nem kapcsolódik a poszthoz. Nem vagyok zöld, gúnyolódással nem érsz el semmit.

batyuzo 2017.12.09. 09:33:13

"Alaperőműre, zsinóráramra nincs szükség, ezek a fogalmak kipusztulnak." ez marhajo xd! milyen fogalmak jonnek helyettuk? tervezett ejszakai aramszunet, roviden: tea? :))))

Paks2 · http://megujulok.blog.hu 2017.12.29. 16:07:44

@batyuzo: "milyen fogalmak jonnek helyettuk?"

Ezek szükségtelen fogalmak, nem kell "helyettük" semmi.

Helmut von Offenburg 2018.01.24. 08:03:41

@Paks2: Gondolom az se zavar hogy az Északi Áramlat megduplázva szállítja a ruszki gázt nyugati - német-holland-francia-osztrák cégeknek hogy aztán azt "energiadiverzifikáció" címén nekünk adják el ...

"Kyrk szigeten pl. épül egy LNG terminál. A katari gáz az USA helyett új piacokat keres."
Krk.
A tengeri szállítással, infrastruktúra kiépítésével legalább 3x olyan drága lesz mint a vezetékes,

Az se zavarjon, de mondjál még ilyeneket.
süti beállítások módosítása